Több, mint önmegvalósítás
GARDRÓB DETOX Szólj hozzá!

GARDRÓB DETOX

Szezonális ruhatárfrissítés 5 lépésben

By: brigitteblog 2017. szeptember 14.

MEGSZÁMOLNI IS NEHÉZ, HOGY EDDIGI ÉLETEM SORÁN HÁNY ALKALOMMAL TŰNŐDTEM TANÁCSTALANUL HOSSZÚ PERCEKIG A GARDRÓB RUHÁKTÓL ROSKADOZÓ POLCAI ELŐTT, AZON BOSSZANKODVA, HOGY NINCS EGY RENDES "GÖNCÖM SEM", AMIT AZNAP FELVEHETNÉK.

charisse-kenion-229492.jpg

Korábban - naivan - azt gondoltam, hogy egy tágas, természetes fényben úszó, hatalmas gardrób jelenti majd a megoldást a mindennapossá váló reggeli tortúrákra, amely kellően szellős és átlátható, ahol minden egyes ruhadarabnak saját helye van, ahol féltve óvott, gondosan, színek szerint rendszerezett kelméink mind-mind megpihenhetnek egy hosszú nap végén. A sajnálatos tapasztalat azonban az, hogy valójában nincs az a tágas gardrób, amit egy nő zsúfolásig ne tudna tölteni ruhákkal. Már pedig ahol zsúfoltság van, ott átgondolatlanság és káosz is. Mitől is várnánk így átláthatóságot?

Az ősz beköszönte jó alkalom lehet, hogy a soron következő nagytakarítás és a kert (másoknak a balkon) téliesítése előtt egy kis rendszert csempéssz a ruhatáradba, jelentősen lefaragva ezzel a reggeli készülődésre szánt időt.  

 Így láss hozzá:

Vegyél egy nagy levegőt és keményítsd meg a szíved!

Ha úgy érzed egyedül nem bírkoznál meg a feladattal, bátran hívd át a barátnőket, bontsatok ki egy üveg finom, előre behűtött pezsgőt, tegyetek fel egy kellemes ZENét és hajrá!

1. Egyszerűsíts!
Saját tapasztalatból tudom, hogy lehetetlen átlátható, rendszerezett gardróbót kialakítani, amíg ruháink otthonunk különböző helyiségeiben össze-vissza hevernek. Amennyiben lehetőséged van rá, igyekezz minden darabot egy helyiségbe rendezni, hogy minden szem előtt és karnyújtásnyira legyen, ha azonban erre nincs lehetőség, akkor a szezon végével a nyári ruhákat és holmikat tedd zárható dobozokba, ruhás zsákokba (a kényesebbek mellé mint pl. kasmír, gyapjú, hernyóselyem célszerű moly-távoltartót is csomagolni) mielőtt számőzöd őket a következő szezonig.

2. Szelektálj!
Felmérések szerint a gardróbunkban lévő ruháink mindössze 20%-át viseljük az idő túlnyomó részében. Mielőtt tehát a helyükre kerülnének az őszi darabok, próbáljuk fel őket. Azoknak a daraboknak, amelyek már nem jönnek ránk vagy már évek óta a szekrény polcain porosodnak  menniük kell!
Négy halmot készíts:

Megtart - A holmik, amelyeket imádsz, gyakran viselsz és amik jól is állnak és az új, őszi trendekben is megtalálhatók.
Kérdéses – Üljetek össze a barátnőkkel és nézzétek meg, miképp tudnátok az adott darabot egy ütős összeállításba beépíteni.
Elad/eladományoz Azokat a ruhákat, amelyek már nem passzolnak rád, de még kifogástalan állapotúak eladhatod, illetve a még horható állapotban lévőket eladományozhatod a rászorulóknak.
KukaA szakadt, kinyúlt, rossz állapotban lévő holmiktól válj meg.

Hasonlóképp a cipőket és a kiegészítőket is nézd át.

3. Vasalj!
A szelektálás után megmaradt darabokat javasolt egy rövid, frissítő programon átmosni majd miután megszáradtak kivasalva a vállfákra és a portalanított polcokra helyezni.

4. Rendszerezz!
Célszerű a gardróbban a ruhákat fajtánként és színek szerint rendszerezni, egyrészt mert így könnyedén megtaláljuk majd, amit keresünk, másrészt pedig egyértelműen kiderül, hogy mely színek hiányoznak esetleg a kollekciónkból, elkerülve, hogy egy ötödik fekete nadrággal térjünk vissza legközelebb a bevásárló körutunkról.

5. Vásárolj tudatosan!
Az évek múlásával mind egyre inkább a minőségre törekszem vásárlásaim során, mintsem a mennyiségre. Inkább ritkábban vásárolok, de akkor drágább, időtálló, klasszikus darabokba és tudatosan olyan kelmékbe fektetek, amelyek biztosan jó darabig a ruhatáram alapdarabjai lehetnek.

img_0926.JPG

img_0929.JPG

img_0927.JPG

Bízom benne, hogy a fentiek nektek is segítségül szolgálnak majd egy átgondolt, rendszerezett gardrób kialakításához és egyúttal talán ahhoz is hozzájárulhatnak, hogy egy magabiztosabb, kiegyensúlyozottabb őszi idény elé nézzetek!

 

Legyen csodás napotok!
Brigitte

 

 

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Amennyiben szívesen olvasnád írásaimat a jövőben is, iratkozz fel a blogomra, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brigitte.blog.hu/api/trackback/id/tr6512826182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása