Több, mint önmegvalósítás
RÁCSOS ÁLOM Szólj hozzá!

RÁCSOS ÁLOM

Klasszikus almás pite modern köntösben

By: brigitteblog 2018. november 01.

"SÜSS PITÉT!" - SZÓL ÖSZTÖNZŐN A TAVALY ŐSSZEL CSOKORBA SZEDETT BAKANCSLISTÁM 19. PONTJA. EMLÉKSZEM GYERMEKKÉNT NÁLUNK NEM TELHETETT EL AZ ŐSZI SZÜNIDŐ ANÉLKÜL, HOGY ÉDESANYÁM MENNYEI, FAHÉJASAN ILLATOZÓ ALMÁS PITÉJE AZ ASZTALRA NE KERÜLT VOLNA. FENSÉGES ÍZÉT MOST, ENNYI ÉV UTÁN IS SZINTE A SZÁMBAN ÉRZEM...

_mg_0625-1.jpg

A kertben még ma is áll az almafa, amelyet nem sokkal azután ültettek szüleim a veteményes végébe, hogy két gyerekkel, két bőrönddel és egy autóval - addigi életüket és országukat hátrahagyva - elindultak, hogy nekünk egy élhetőbb, szebb jövőt biztosítsanak új otthonunkban. Ahogy mi lurkók az évek alatt cseperedtünk, úgy lett a kis almafa csemete is egyre terebélyesebb, egyre termőbb, egészségesen csillogó, ropogós gyümölcsét pedig sokszor előszeretettel le is „szüreteltük”, még mielőtt édesanyám begyűjthette volna azokat. Amikor azonban sikerült egy kosárra valót betakarítania, mindenféle almás finomságot készített belőle: kompótot, befőttet, sült almát, pitét. Mind közül azonban a pitéjéért rajongtunk leginkább! A fogaink között lágyan szétomló, puha tésztáért, a pitelapok közé vastagon halmozott zamatos töltelékért és a fenséges fahéjas illatért, amely sütés közben lengte be a konyhát és az egész házat. Nekünk, gyerekeknek maga a boldogság illata volt ez.

Felidézve a már kissé megfakult gyermeki emlékképeket, idén mindenképp szerettem volna elkészíteni édesanyám hagyományos, tepsis almás pitéjét saját „értelmezésben”, jó sok almával, ahogy én szeretem, megőrizve a klasszikus ízvilágot, újragondolva a „csomagolást”.

HOZZÁVALÓK:

A tésztához:

315 g finomliszt
2½ ek kristálycukor
¼ tk só
½ tk őrölt fahéj
280 g hideg vaj
6-7 ek jéghideg víz

 A töltelékhez:

1,5 kg édesebb alma
2 ek vaj
6 ek kristálycukor
2 ek frissen facsart citromlé
1 ¼ tk őrölt fahéj
1 egész vanília
¼ tk só
2 ek finomliszt
2 ek kukoricakeményítő

Mázhoz:

1 tojás
1 ek tej
csipet só
1 ek kristálycukor

Így készítsd:

A pite tésztához keverd csomómentesre a finomlisztet, a kristálycukrot, a sót és az őrölt fahéjat egy tálban. Kockázd bele a vajat, majd tiszta kézzel dolgozd jól össze a száraz hozzávalókkal, amíg a tészta „morzsolódós”nem lesz.

Ezután fokozatosan adagold hozzá a vizet és dolgozd bele a keverékbe. Ha a tészta összeáll a kezedben, elég vizet vett fel. A kész pite tésztát tekerd frissen tartó fóliába és helyezd a hűtőbe lehetőség szerint éjszakára, de legalább egy órára.

_mg_0600-1.jpgAz almákat hámozd meg, távolítsd el a magházat és szeleteld fel őket. Egy kellően nagy lábasban olvasztd fel a vajat, majd add hozzá a felszeletelt almát, a kristálycukrot, a frissen facsart citrom levét, az őrölt fahéjat, egy kikapart vanília rúd belsejét és a sót.

Óvatosan forgasd össze a hozzávalókat és alacsony fokozaton főzd őket 5-6 percig, néha megkeverve, amíg az alma szeletek megpuhulnak.

Add a töltelékhez a finomlisztet, a kukorica keményítőt és főzd további két percig alacsony hőfokon, hogy az almából kifőtt folyadék besűrűsödjön kissé, majd a tűzhelyről eltávolítva hagyd teljesen kihűlni.

Amíg a töltelék hűl, a sütőt melegítd elő 220 °C-ra és a hűtőből kivett pite tésztának valamivel több, mint a felét egy lisztezett deszkán kb. 3 mm vastagra nyújts ki. Helyezd a pite formába, dolgozd el a széleket és tedd a hűtőbe._mg_0604-1.jpgA megmaradt pite tésztát is nyújtsd ki, majd egy kés vagy egy pizzakés segítségével vágd csíkokra.

Tipp: Ha különböző vastagságú tésztacsíkokkal dolgozol, esetleg néhányuk készítésénél derelyevágót használsz, még érdekesebb, még izgalmasabb lesz a végeredmény.

Vedd elő a hűtőből a kibélelt piteformát. Egy kis edényben keverj el 2 tk lisztet és 2 tk kristálycukrot és hintsd meg vele a tésztát. Ezután halmozd rá a tölteléket a tésztára és egy vizes ecsettel nedvesítsd be a tészta széleit.

A tésztacsíkokból „fonj” rácsot a pite tetejére és távolítsd el a „túllógó” felesleget, kb. 1 cm-t hagyva mindenhol körbe, amit tetszés szerint összedolgozhatunk a pite széleivel egy villa segítségével. De akár a megmaradt keskenyebb tésztacsíkokat is felhasználhatjuk a pite széleinek dekorálására.

Ha elkészültünk a „rácsunkkal” a pitét 15 percre a fagyasztóba helyezzük._mg_0610-1.jpgA mázhoz egy kisebb tálban felverjük a tojást, a tejet, a sót és egy ecset segítségével megkenjük vele a tészta rácsot, majd meghintjük a cukorral.

A sütő alsó harmadában sütjük 20 percig, majd a hőmérsékletet 175-180 °C-ra mérsékelve további 40 percet sütjük. Ha a piténk teteje idejekorán barnulni kezdene, alufóliával takarjuk le.

Vegyük ki a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a tetejét ízlés szerint meghintenénk porcukorral.

Tipp: Az igazi ínyencek egy adag tejszínhabbal is szervírozhatják. _mg_0633-1.jpgA konyhát belengő fenséges fahéj illat és édesanyám almáspitéjének összetéveszthetetlen íze a számban egészen nosztalgikussá tett. Ezt az igazi őszi desszertet falatozva felrémlettek előttem gyermekkorom emlékképei, a boldog szünidők, az otthon békés melege... 

Készítsd el Te is ezt az örök klasszikust  a hosszú hétvégén! :)

Szeretettel,
Brigitte

 

 

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Amennyiben szívesen olvasnád írásaimat a jövőben is, iratkozz fel a blogomra, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről. Instagram és Facebook oldalamon pedig további képek közül szemezgethetsz, gyere, nézz be hozzám, várlak szeretettel!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brigitte.blog.hu/api/trackback/id/tr9714337055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása