Több, mint önmegvalósítás
A TAVASZ ILLATA Szólj hozzá!

A TAVASZ ILLATA

Kifinomult szezonális dekorációs ötletek otthonra

By: brigitteblog 2018. március 30.

NÉHÁNY NAPPAL EZELŐTT EMLÉKSZEM MÉG SŰRŰ, KÖVÉR PELYHEKBEN ESETT ODAKINT A HÓ,  AZ EGET PEDIG VASTAG, VÉGELÁTHATATLAN FELHŐTAKARÓ BORÍTOTTA AMERRE CSAK A SZEM ELLÁTOTT. NOHA A METEOROLÓGIAI TAVASZ A NAPTÁR SZERINT MÁRCIUS ELSEJÉVEL "BEKÖSZÖNTÖTT",  A LÁGYAN SIMOGATÓ, ELSŐ TAVASZI NAPSUGARAKNAK, AZ ÚJ ÉLETRE KELT, LASSAN ÉBREDEZŐ TERMÉSZET CSODÁINAK -  A RÜGYEZŐ FÁKNAK, BIMBÓDZÓ VIRÁGOKNAK ÉS A HARSÁNYAN CSICSERGŐ MADARAKNAK - MOSTANÁIG NYOMÁT SEM LÁTTUK.

facetune_27-03-2018-20-47-18.jpg

Sokan úgy tartják, mind közül a legcsodálatosabb évszakunk a tavasz. Ilyenkor a hideg, borongós téli hónapokat végre szívet melengető napsütés és élénk madárszó váltja fel, a hosszú ideje szunnyadó táj pedig, amely nem is olyan rég még dermedt és élettelen volt lassan felébred csipkerózsika-álmából, hogy aztán ismét a maga gazdag, teljes pompájában táruljon elénk.

Van azonban talán valami mindezen túlmutató, inkább emocionális oka, mögöttes tartalma is a tavasz utáni vágyódásunknak: az újrakezdés reménye. Hiszen a tavasz tulajdonképpen az újjászületés, a megújulás évszaka. A természet újjáéledése pedig ránk is inspirálóan hat. Az ember maga is feltöltődik életerővel, tenni akarással,  magába szippantja mindazt a pozitív energiát, amit az ébredező táj magából áraszt. Ilyenkor hajlamosabbak vagyunk optimistábban látni a jövőt, magabiztosabban venni az előttünk álló akadályokat és kitörő lelkesedéssel vágni bele mindenbe. A hosszúra nyúlt, téli álmából felocsúdó természet emlékeztet bennünket, hogy a leghideg, legzordabb tél után is eljön a kikelet, újra kisüt a nap, ismét kirügyeznek a fák. Az "elmúlás" nem örökre szól. Az újrakezdés reménye visszaadja hitünket, - tűnjön bármennyire is kilátástalannak az életünk, lássuk bármennyire is borúsan a világot -  ahogy a borúra mindig derű jön, úgy életünk nehezebb periódusait is előbb-utóbb felváltja majd egy ígéretesnek ígérkező, boldogabb időszak. 

Az első napsugarak megjelenésével ezért rendre csillapíthatatlan vágyat érzek, hogy a tavasz illatát, a változás szelét, az újraébredő természet látványát becsempésszem otthonomba is. Nincs szívet melengetőbb érzés bódító virágillatra hazatérni egy hosszú és kimerítő nap után. :)

Az alábbi szezonális dekorációs ötletek többnyire mindennemű kézügyesség és kreativitás nélkül is könnyedén megvalósíthatók, akár az otthon található, már meglévő berendezési tárgyak, kiegészítők, dekor anyagok, kerti virágok és ágak felhasználásával. Ráadásul a gyermekeket is bátran be lehet vonni a kreatív alkotómunkába!

1. MUTATÓS TAVASZI ASZTALDÍSZ

Különböző magasságú üvegvázák és fémes csillogású gyertyatartók "rendezetlen" kompozíciójának eredményeképp született meg az idei tavaszi asztaldíszünk. A vázákba eltérő hosszúságra vágott tulipánok kerültek, körülöttük pedig itt-ott diszkréten megbújnak a mohagömbbe "ültetett" nárciszok, a mécsestartó-kalitkák és a kerámia madárka.

_mg_9902.jpg

_mg_9983.jpg1. Vázák: IKEA   2. Arany gyertytartó: H&M Home  3. Mécsestartó kalitka: PEPCO   4. Kerámia madárfigura: Müller Drogéria

 

2. EGY NAGY CSOKOR VÁGOTT A KERTBŐL

Egyszerű, mutatós és pénztárcabarát dekorációt készíthetünk, ha a kertünkben, környezetünkben fellelhető cserjék és fák ágait csokorba szedjük, majd ízlésésen vázába rendezzük. A tipikusan tavaszi dekorációnak mondható barka csokrot bátran tovább gazdagíthatjuk más zöldekkel, ágakkal is. Izgalmasabb és látványosabb lesz a végeredmény. 

_mg_9843.jpg

_mg_9855.jpg

 

3. ELEGÁNS DOHÁNYZÓ ASZTAL DEKOR

Ennek a bájos, asztali kompozíció különlegességének kulcsa a különböző méretű, formájú, anyagú és színű kis üvegcsékben, a tetszetős, apróbb vázák kuszaságában rejlik. A "kaspó" gyanánt használt dekoratív, izgalmas textúrájú vizes pohárral, valamint a gyertya alátétként alkalmazott - eredendő rendeltetését tekintve - hamutartóval tovább fokozhatjuk a vizuális látványt. A vázákba színben harmonizáló, vágott virág került, az összeállítást pedig a körülöttük itt-ott játékosan magasodó tömbgyertyák és a mohagömbbe "ültetett" nárciszhagymák teszik teljessé.

_mg_9868.jpg

_mg_9857.jpg1. Textúrált üvegpohár: IKEA       2. Üveg gyertya-alátét: PEPCO        3.  Kerámia madárfigura: Müller Drogéria

 

4. EGY TOJÁSTARTÓNYI "ZÖLD" 

A tavaszi dekorációk elmaradhatatlan hozzávalója a kereszténység egyik legnagyobb ünnepének, a Húsvét apropóján a tojás. Kézen fekvő lehet tehát, hogy a szezonális dekorációnk egy egyszerű tojástartó felhasználásával készüljön. A kerámia tojástartó egyes rekeszeibe különféle, apró kincsek kerültek: "tojás-kaspóba" ültetett virágok és növények, tojásgyertya és szalmafészkükben megbúvó "fürj" tojások. Természetesen a kerámia helyett hagymányos tojástartót, a hungarocell tojások helyett pedig igazi fürj tojásokat is használhatunk a még autentikusabb látvány érdekében. 

facetune_27-03-2018-20-51-15.jpg

_mg_9989.jpg1. Kerámia tojástartó: PEPCO       2. Tojásgyertya: F&F Home

   

5. KÜLÖNLEGES TOJÁSFA 

A tojásos, szezonális dekorációk közül talán a legnagyobb népszerűségnek a rendszerint Húsvétra "állított" tojásfa örvend. Eredendően a tojásfa készítés hagyománya Németországból ered, csak később terjedt el az Egyesült Államokban, mára pedig hazánkban is szokássá vált a kifújt, zsinórra felfűzőtt, húsvéti tojásokat barkára, különféle ágakra aggatni. A barkaágak eredetileg azokat a pálmaágakat voltak hivatottak helyettesíteni, amelyeket lengetve üdvözölte egykor a Jeruzsálembe bevonuló Jézust a nép, s mint ilyen, gyógyító erőt tulajdonítottak neki. A régi hagyományoknak megfelelően tojásfa gyanánt nálunk mindmáig barka ágak kerülnek a vázába, majd ebbe a barka-alapba csempészek bele rendszerint egy csipet frissességet, üdeséget különböző zöldekkel, ágakkal. A már megszokott, tradícionális húsvéti tojások és csecsebecsék helyett azonban az ágakon idén egészen különleges és formabontó díszek kaptak helyet: "tojás-kaspóba" ültetett, zsinórral felaggatott, apró tavaszi virágok.

_mg_9887.jpg

_mg_9895.jpg

A tojásfám elkészültével egyidőben időközben odakint is végre utat törtek maguknak a vaskos felhőfátylon keresztül  a zsenge, első, tavaszi napsugarak. A kanapén üldögélve szelíd mosollyal az arcomon hosszú percekig csak meredten kémlelem, ahogy melengető fényükkel beragyogják otthonom legfontosabb életterét és élvezem, hogy a tavaszi világosság átjárja elmém és lelkem legmélyét. Nagyot sóhajtva búcsút intek a régóta dédelgetett, beteljesületlen, hiú álmaimnak, hogy helyet adhassak újak születésének.

Bízom benne, hogy a fent bemutatott, kézügyesség nélkül is könnyedén elkészíthető, szezonális dekor tippjeim inspirálóan hatottak rád és a képek láttán kedvet kaptál, hogy te is felvirágoztasd tavaszra az otthonod. Kreatív alkotásaid mutasd meg nekem is a #brigitte.blog hashtaggel ellátva az Instagramon!
 

Áldott Húsvéti Ünnepeket, örömteli tavaszvárást kívánok!
Brigitte

facetune_27-03-2018-20-49-20.jpg

facetune_27-03-2018-20-57-00.jpg

facetune_27-03-2018-20-53-57.jpg


Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Amennyiben szívesen olvasnád írásaimat a jövőben is, iratkozz fel a blogomra, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről. Instagram és Facebook oldalamon pedig további képek közül szemezgethetsz, gyere, nézz be hozzám, várlak szeretettel! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brigitte.blog.hu/api/trackback/id/tr6013786718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása