Több, mint önmegvalósítás
ŐSZI KINCSEK Szólj hozzá!

ŐSZI KINCSEK

Bakancslista egy felejthetetlen őszi idényhez

By: brigitteblog 2017. szeptember 26.

SZEPTEMBER ELSEJÉVEL A NAPTÁR SZERINT HIVATALOSAN IS BEKÖSZÖNTÖTT HOZZÁNK AZ ŐSZ. NOHA EKKOR MÉG NEM FELTÉTLENÜL ÉREZZÜK HŰVÖSEBBNEK AZ IDŐT ÉS RÖVIDEBBNEK A NAPPALOKAT, AZ ŐSZ „ILLATA” MÁR MINDENKÉPPEN BENNE VAN A LEVEGŐBEN. A DIÁKOK ÚJRA ISKOLA PADBA ÜLNEK, AZ EDDIG BALKONON NAPOZÓ SZOBANÖVÉNYEKET LASSAN  VISSZA KELL KÖLTÖZTETNÜNK A NAPPALI KELLEMES MELEGÉBE ÉS EGY ALAPOSABB, ŐSZI NAGYTAKARÍTÁSNAK IS HAMAROSAN ITT AZ IDEJE. SZEPTEMBER 23-ÁN, AZ ŐSZI NAPÉJEGYENLŐSÉG NAPJÁN, A CSILLAGÁSZATI ŐSZ MEGÉRKEZÉSÉVEL AZTÁN RENDSZERINT VÉGLEG BÚCSÚT INTHETÜNK A KELLEMES, KÉSŐ-NYÁRI MELEGNEK. EZEN A NAPON A NAPPALOK ÉS AZ ÉJSZAKÁK SZERTE A VILÁGON EGYENLŐ HOSSZÚAK, EZT KÖVETŐEN PEDIG  - A NAPOS ÓRÁK SZÁMÁNAK FOGYATKOZÁSÁVAL - AZ IDŐJÁRÁS IS EGYRE HIDEGEBBRE, SZELESEBBRE ÉS CSAPADÉKOSABBRA FORDUL.

fallbucket1_kicsi.jpg

Ha egészen őszinte akarok lenni, korábban nem kifejezetten vártam az őszi szezon kezdetét, a borús, fakó, egyre csak kurtuló nappalokat. Az évek múlásával, felnőtt(ebb) fejjel aztán azt hiszem megtanultam értékelni, meglátni mindazt a jót, amit évről évről ez a színes évszak számomra tartogat. Az októberi szikrázó napsütést, a dértől megcsípett, hamvas falevél-takaró borította avar alatti kincseket, a hosszú, andalító sétákat az ezerarcú Anyatermészet színpompás erdeiben (ki gondolta volna, hogy a rozsdavörösnek ennyi árnyalata létezik?!), és a gyertyafényes beszélgetéseket kellemesen melengető pokrócba vackolódva.

Talán ezért is kedvesek olyannyira szívemnek az internetes képmegosztó portálokon fellelhető, különböző évszakokhoz köthető bakancslisták. Arra ösztönöznek, hogy észre vegyük a hétköznapok szépségét, hogy értékeljük az életet és megéljük a gyorsan elillanó pillanatokat. Idén először pedig én is inspirációt éreztem arra, hogy csokorba szedjem és összeállítsam a sajátomat. Nem az a lényeg, hogy az ősz végére minden pontot sikerül-e kipipálnom a listáról, csak az élmények és az örömteli percek száma számít, amivel a megvalósításuk közben gazdagodtam. Ha van kedved, tarts velem!

1. Készíts finom házi sütőtökös lattét!

Miért vennéd meg a kávézóból drágán a papír poharasat, ha otthon is elkészítheted házilag?  Az interneten rengeteg receptet találsz, egy párás, ködös, őszi reggelen pedig nincs is jobb egy nagy bögre forrón gőzölgő, fűszeresen illatozó latténál!

2. Kuporodj a kandalló köré!

Szerencsés, akinek évről-évre megadatik, hogy testközelből élvezheti a kandalló finom melegét, a tűzifa pattogását és jellegzetes, fás illatát. Saját kandalló hiányában az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő bio kandallók is szuper alternatívának bizonyulhatnak! Bontsatok ki egy jóféle vörösbort, öleljétek át egymást és vesszetek el a felfelé nyújtózó tűznyalábok békés látványában.

3. Süss gesztenyét!

El sem tudom képzelni jobb módját az őszre hangolódásnak. A tökéletes sült gesztenye titka az áztatás és a sütés. Egy adag friss gesztenyét áztass be néhány órára, majd a domborúbb oldalán kereszt irányú metszéssel vágd be a szemeket. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezve 220-240 °C-on addig sütjük, míg a héja felpöndörödik.

4. Ázz el az esőben!

Egy csendes, őszi zápor alkalmával kivételesen „felejtsd” az esernyődet a táskádban és engedd, hogy a meghízott esőcseppek végig guruljanak arcodon. Hagyd, hogy a zivatar megtisztítsa szüntelen aggódó elméd, elmossa a szívedre nehezedő gondok súlyát, hogy - még ha csak pár percre is - ismét gondtalan gyermek lehess!

5. Szedj egy csokorra valót!

Menjetek el sétálni egy közeli erdőbe, szívjátok magatokba a friss levegőt, az ősz „illatát” és csodáljátok meg a millió színben pompázó anyatermészetet! Sétátok során gyűjtsetek erdei terméseket, színes faleveleket a szezonális dekorációkhoz és szedjetek egy szép csokorra valót valamilyen bogyós növényből a vázába.

6. Sütőtök krémleves

Igazi kedvenc az őszire forduló időben! Nálunk nem múlhat el a szezon anélkül, hogy  legalább egyszer az asztalra kerülne :) Ha még mindig keresed a tökéletes receptet vagy csak kipróbálnád, hogy nálunk mi arat évről-évre osztatlan sikert (még a férfiak körében is!) kövesd figyelemmel a blogot, mert hamarosan megmutatom. :)

7. Lakkozd a körmöd burgundira!

...és csempéssz egy kis színt a szürke, borús, esős, őszi hétköznapokba. Ha szeretsz inkább magad bíbelődni a körmeiddel, mindenképp jó minőségű lakkot használj, hogy néhány napig ne kelljen hozzányúlni a végeredményhez. Meglátod, ápolt, rendezett körmökkel mindjárt jobb lesz a hangulatod is!

8. Faragj tököt!

Noha mindmáig nálunk ez a program idő hiányában elmaradt, idén mindenképp szeretnék rá sort keríteni! Az interneten rengeteg inspiráció közül szemezgethetünk, ráadásul a gyerekeket is bevonhatjuk az alkotó folyamatba. Jó móka lesz!

fallbucket6.jpg

fallbucket3.jpg

fallbucket4_kicsi.jpg

 9. Szürcsölj házi forralt bort!

Több kutatás is bizonyítja, hogy napi egy pohár jóféle vörös bor elfogyasztása jótékony hatással van az egészségünkre. Mértékkel nemcsak az érrendszeri betegségek kockázatát csökkenti, hanem a várható élettartamot is növeli. Bevallom, én magam jellemzően inkább a fehér borokat részesítem előnyben, de épp a fentiek okán igyekszem egy-egy pohár vöröset is becsempészni alkalomadtán egy ízletes vacsora kísérőjeként az őszi, hidegebb hétköznapokba. Legszívesebben azonban forralt borként, illatos fűszerekkel és zamatos gyümölcsökkel gazdagítva kortyolom. 

10. Szerezz be egy jó szabású ballonkabátot!

Egy időtálló, minőségi, klasszikus vonalvezetésű darab hosszú időre az alapruhatárad kulcsszereplője lesz! Remekül variálható, a legegyszerűbb szetteket is feldobja, ráadásul mindenféle erőlködés nélkül stílusos megjelenést kölcsönöz.

11. Egy ködös, csípős reggelen tegyél egy rövid sétát!

Keresd elő a szekrény mélyén lapuló pihe-puha szőrme csizmád, tekerj egy sálat a nyakad köré és irány a természet! A harmatos, ropogós avarban igazi felfrissülés lesz sétálni mentálisan és fizikálisan egyaránt.

12. Készítsd őszi dekorációt!

Az erdei séta során összegyűjtött különféle termésekből, levelekből készíts a szezonhoz illő dekorációt otthonodba. Egy különleges őszi kopogtató hívogatón csábítja majd be a hozzátok betérőket. Inspirációt ITT találsz hozzá.

13. Merülj el egy jó könyvben!

A szokásos, agyzsibbasztó tévéműsorok helyett esténként, lefekvés előtt inkább lapozz fel egy klassz könyvet és képzeld bele magad a történetébe. Ábrándjainkban benne van a határtalanság lehetősége, ez az egyetlen módja, hogy kiszakadjunk a „most”-ból.

14. Gyújts gyertyát!

Különösen ősz derekán, amikor a nappalok egyre csak rövidülnek szokásom apró mécsesekkel és finoman illatozó tömbgyertyákkal hangulatosan megvilágítani otthonomat. Van valami egészen megnyugtató a pislákoló gyertyalángban...

15. Nézz meg egy szezonális klasszikust!

Pattogtass kukoricát vagy készíts házi nachos-t, kuckózz be a kanapéra egy meleg gyapjú takaró alá és nézd meg századjára is az Édes November című romantikus filmklasszikust Keanu Reeves és Charlize Theron főszereplésével!

16. Frissítsd fel a gardróbod!

Szezonváltáskor szeretem kiszelektálni a gardróbom régen viselt, már kevésbé népszerű darabjait. Ilyenkor látom ugyanis igazán, mennyi holmi lapul a szekrény mélyén és mik azok az alapdarabok, amelyek esetleg hiányoznak a ruhatáramból. A pontos „helyzetismeret” tükrében indulhat is a kutatás néhány új, szezonális „must-have” reményében. Tippjeimet a gardróbotok őszi rendszerezéséhez ITT olvashatjátok. 

fallbucketlist1_kicsi.jpg

fallbucket2.jpg

 17. Kezdj el jógázni!

...vagy futni, vagy spinningelni. A lényeg, hogy sportolj valamit. A rendszeres mozgás kiválóan alkalmas stressz levezetésre, továbbá jótékony hatással van aktuális lelkiállapotunkra. Az ősz beköszöntével mindenképp szeretnék én is ismét visszatérni a rendszeres testmozgáshoz, hogy a „fáradt gőz” kiengedésével visszataláljak ahhoz a lelki békéhez, amelyet az állandó túlhajszoltság és a feszített életritmus miatt olykor-olykor magam is szem elől tévesztek.

 18. Tégy valami önzetlent!

...anélkül, hogy bármit várnál cserébe! Válts néhány jó szót a szomszédban lakó idős hölggyel, add át a helyed a metrón a várandós kismamának vagy különösebb ok nélkül mosolyogj egy kedvesnek tűnő idegenre az utcán. Néha elég egy apró gesztus, hogy szebbé varázsold valaki napját.

19. Süss pitét!

Nem telhet el az ősz eme finom, fahéjas almás desszert nélkül. Édesanyám mennyei, almás pitéjének ízét szinte most is a számban érzem... Idén mindenképpen elkészítem én is a saját verziómat, jó sok almával, ahogy én szeretem.

20. Készíts házi hagymalekvárt!

Az igazi gurmék és ínyencek számára a Márton napi fenséges liba lakomák nélkülözhetetlen kulináris „kiegészítőjévé” avanzsált mára a lilahagymalekvár. Nem tagadom, az én szívembe is belopta magát, olyannyira, hogy tavaly jó néhány befőttes üvegre valót készítettem belőle. Természetes, kissé karamellizált ízével nem csak sültekhez, de pástétomokhoz, sajtokhoz is kiváló kísérő lehet. Receptjét ITT olvashatjátok.

21. Menj színházba!

Öltözz fel csinosan, bújtasd lábaidat mutatós tűsarkúba és irány egy népszerű előadás! Ma is emlékszem a napra, amikor tizenévesen először léptem be a Vígszínház díszes épületének monumentális ajtajain és elém tárult a fényűző, részletgazdag belső. Körül nézve csupa elegáns, a ruhatárja legszebb darabjait magára öltő színházkedvelő várta izgatottan a Padlás c. előadás kezdetét. Noha a színházi „dresszkód” szabályai ma sokkal megengedőbbek és immár akár farmerben is helyet foglalhatunk a nézőtéren, ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy így is kellene cselekednünk.

22. Jelentkezz be a fodrászodhoz!

Festés, vágás, szárítás... akár drasztikusabb változtatások mellett döntesz, akár visszafogottabb „frissítést” eszközölsz inkább, a lényeg, hogy a fodrásztól való távozás után kívül-belül megújulj. Nemsokára az én tincseimet is kezelésbe veszik.

23. Utazz el egy hosszú hétvégére!

Ha megtehetitek, töltsetek el néhány napot a szeretteitek körében, utazzatok el valahová wellness-elni, kirándulni, kikapcsolódni. A mai rohanó világban olyan kevés lehetőségünk van minőségi időt tölteni a családunkkal, a számunkra fontosakkal, töltsétek hát tartalmasan, szeretetben!

24. Méregteleníts!

Kedvelt ideje az ősz beköszönte mindenféle méregtelenítő kúrának. Egyesek gyógyító teakeveréket kortyolgatnak, mások lé böjt diétát folytatnak, megint mások átfogó tisztító programba kezdenek. Én ősszel és tavasszal évek óta egy 4 féle gyógynövényből készülő méregtelenítő-gyulladáscsökkentő teakeverékét fogyasztok reggelente, éhgyomorra, 6 héten keresztül. A kúra végén jutalomként egészségesen fénylő tincsek és makulátlan arcbőr vár.

25. Hidratálj!

A boltokban fellelhető kemikáliákban gazdag hidratálók helyett készíts otthon természetes összetevőkből készült testápolót, amely a perzselő nyári napsugarak, a sós tengervíz, a szárító hatású kozmetikumok és a téli, forró fürdők illetve a fűtési szezonra jellemző száraz levegő miatt kiszáradó bőrödet valóban hosszantartóan hidratálja. (Azt hiszem, meg is van a következő bejegyzésem témája... :) )

fallbucket5.jpg

fallbucket7.jpg

fallbucket8_kicsi.jpg

Idén ősszel én ezeket az érzéseket, élményeket vágyom megélni. Sokan sajnos hajlamosak vagyunk könnyűszerrel elsétálni mindazon egyszerű, hétköznapi kincseket mellett, amelyek tőlünk karnyújtásnyira, a lábunk előtt hevernek. Hanyagul tovább szaladunk, anélkül, hogy észre vennénk az körülöttünk megbúvó, apró, édes őszi csodákat.

 A rozsdaszínű falevelek táncát a ropogós, harmatos avar felett, a hanyatló napsugár lebbenő fényét, ahogy megcsillan a kopaszodó lombok között, a lassan álomba szenderülő Anyatermészetet, amint puha, meleg avartakarót húz magára, a szitáló deret az álmos kertek felett, a sült gesztenye finom illatát, a kandallóban ropogó, pislákoló tűz békés látványát, a kéményekből felszálló füst kellemes aromáját.

Úgy hiszem, mindannyiunknak adott a lehetőség – pénztárcánk vastagságától függetlenül -, hogy a lehető legtöbbet kihozzuk a pillanatból és egy valóban felejthetetlen, eseménydús ősz elé nézzünk. Csendesítsük le elménk, engedjük be az új inspirációkat és hagyjuk, hogy lelkünkben minden a helyére kerüljön.

 Ezekkel a sorokkal zárom gondolataimat és kívánok mindannyiótoknak csodás őszi napokat!

Brigitte

 „Ne rohanj el az élet mellett,
engedd a szépet hatni rád.
Akik megállnak, szépre lelnek,
azokkal megáll a világ.”

 

 

Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Instagram és Facebook oldalamon további képek közül szemezgethetsz, gyere, nézz be hozzám, várlak szeretettel!   

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://brigitte.blog.hu/api/trackback/id/tr9412896630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása