VALAHOL A KÁLI-MEDENCE EGYIK ELDUGOTT KIS ZUGÁBAN, A BALATON FELVIDÉK LEGMÉLYÉN REJTŐZIK EGY MESEBELI HELY, EGY PARADICSOMI BIRODALOM, AMELY ELSŐ PILLANTÁSRA AZONNAL ELVARÁZSOL ÉS MAGÁVAL RAGAD MINDENKIT, AKI SZIGORÚ KOVÁCSOLTVAS KAPUIN BETÉVED. AKI PEDIG IDE EGYSZER BELÉPETT, TALÁN ÖRÖKRE ITT IS MARAD(NA)...
Már a birtokra vezető girbegurba, göröngyös, égig érő fák ölelésében fekvő földúton végig haladva sejthető, hogy egy életre szóló kaland veszi kezdetét. Ez a kaland azonban most nem a nyüzsgésről, nem a hajnalig tartó tivornyákról fog szólni, hanem az élet egy egészen másfajta élvezetéről.
A Liszkay Mihály és fia által felfedezett Pangyéri-Dűlők tövében megbúvó régi borospince romjaiból új köntösbe öltöztetett birtokot méltán nevezik „Magyar Toscana”-nak. A negédes szőlőfürtöktől roskadozó tőkékkel körül ölelt kúria erkélyéről festői szépségű táj tárul elénk, amely a villát övező már-már üvöltő csenddel karonöltve páratlan dimenziókba kalauzol.
A látvány okozta legédesebb sokkból felocsúdva, a borkúria ajtaján a nagy gonddal berendezett hall-ba lépve egy kedves arc fogad, üdvözöl. A kilenc tematikusan berendezett szobának otthont adó emeletre a napfényben itt-ott megcsillanó márványlépcsőn keresztül vezet az út, a szobákba belépve pedig úgy érezhetjük, valóban elhagytuk az országhatárt. A szobák mindegyike más-más stílusban lett ugyan megalkotva, egy valami mégis mindegyikben közös: a minőség.
A hallból az ebédlő illetve a rusztikus elemekkel gazdagított látványkonyha felé haladva először a közösségi téren keresztül vezet utunk. Az átgondolt berendezés fókuszpontjában egy hatalmas kandalló áll, amely a hűvösebb hónapokban gondoskodik az otthon melegéről, az izzó fa ropogása adta meghitt hangulatról. Körülötte megannyi kép, emlék és egy feketén csillogó háromlábú, amelynek egy-egy különleges estén még ma is leütik a billentyűit.
A látványkonyhában a pazar étkeket privát séf komponálja, kizárólag a helyi piac friss alapanyagainak legjavából. Az ételek nagyszerűsége pedig éppen egyszerűségükben rejlik, minden egyes falat igazi kulináris bomba az ízlelőbimbóknak. Természetesen a fejedelmi vacsorák elmaradhatatlan velejárói a Liszkay Pincészét borkülönlegességei. A Pangyéri-Dűlő ugyanis Magyarország egyik legértékesebb szőlőterülete. A tíz hektáron sorakozó szőlőtőkék lilás-kék színben pompázó szőlőszemei nem egy díjnyertes bor alapjául szolgáltak már az évek során.
A Liszkay vörösborok a londoni Decanter világborversenyen egy ezüst- és egy bronzéremmel öregbítették hazánk, a Pangyéri-Dűlő és a Liszkay Pincészet hírnevét, a Nemzetközi Páneurópa Vörösborversenyen azonban több aranyérmet és az abszolút győztes, Champion díjat is elnyerte a pincészet a 2008-as Cabernet Franc csúcsborával..
A varázslatos naplemente látványa a teraszról, az égbolt, mely hol kifehéredik, hol halvány lilára, okkerre, rozsdavörösre vált, a levendula illata, az idén nyáron talán utoljára ciripelő tücsökzenekar, a szökőkútból csobogó víz morajlása, a messzi dűlők délceg képe – mind békét, nyugalmat, harmóniát árasztanak és egyúttal arra is ösztökélnek, hogy mindezt mi is megtaláljuk - önmagunkban.
Puszi,
Brigitte♥
Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Amennyiben szívesen olvasnád írásaimat a jövőben is, iratkozz fel a blogomra, hogy azonnal értesülj az új bejegyzésekről. Instagram és Facebook oldalamon pedig további képek közül szemezgethetsz, gyere, nézz be hozzám, várlak szeretettel! Ha pedig írnál nekem, esetleg együttműködési ötleted támadt, az info@brigitte.hu email címre várom leveled.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.